Lode Coen

Dit is geluk voor LodeDe vraag voor mij is geluk … roept meer vragen op dan antwoorden. Bestaat geluk wel? Indien ja, wat is het dan? In het Engels is er het verschil tussen ‘luck’ en ‘happiness’. Beiden betekenen geluk. De Nederlandse taal schiet hier tekort. Is het een gevoel of een emotie? Het kan een extatisch gevoel zijn, maar is dat geluk? Is het tevredenheid? Is het het ontbreken van verlangen? Innerlijke vrede? Want verlangen verbergt een tekort: aan liefde, aan geld, aan vriendschap, gezondheid, fitheid… vul maar aan. De lijst is schier eindeloos.

Het verlangen laat je ergens op zoek gaan buiten jezelf, om dat tekort aan te vullen. Terwijl het ‘geluk’ in jezelf zit en er altijd was, is en zal zijn. Als we maar die storm in onze geest, gemoed en ziel tot bedaren kunnen brengen, zoals een rimpelloos bergmeer. Dan komt het, vaak onverwacht.

Alma van december 2023

I'm a Birdie girl, in a Birdie world, 
Life is magic, it's fantastic. 
Look at my colored feathers, 
Listen to my songs. 
Imagination, 
life is your creation.

Come on Birdie, let's be happy! (Ah ah ah yeah)
Come on Birdie, let's be happy! (Oh oh)
Come on Birdie, let's be happy! (Ah ah ah yeah)
Come on Birdie, let's be happy! (Oh oh)

Oh, I'm having so much fun!
Well Birdiie, we are just getting started.
Oh, I love you Birdie.

A pastiche written by Lode Coen on 'Barbie Girl' the 1977 hit song by Aqua

*****

About the song Barbie Girl:
"Barbie Girl" is a song by the Danish–Norwegian dance-pop group Aqua. It was released in May 1997 as the third single from the group's debut studio album, Aquarium (1997). The song was written by Søren Rasted, Claus Norreen, René Dif, and Lene Nystrøm, and was produced by Johnny Jam, Delgado, Rasted, and Norreen.

"Sluit vriendschap met de vogels, want als je dat doet, dan zullen ze je graag vermaken met hun sprankelende stemmen, of ze zullen je in slaap wiegen met hun zacht melodisch gezang." (vrij vertaald uit anonieme bron)

Onderzoek dat onlangs in Groot-Brittannië werd gepubliceerd, uitgevoerd door psychiaters en deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg van King's College London, heeft een positieve correlatie aangetoond tussen het zien en horen van vogels en verbeteringen in het geestelijk welzijn en het wegnemen van depressieve symptomen. 

Het nieuwe aan het King’s College-onderzoek is het gebruik van realtime authentieke gegevens die gedurende de dag zijn verzameld. Dit werd vastgelegd met behulp van de eigen Urban Mind-app, die de deelnemers aan de studie drie keer per dag vroeg of ze vogels konden zien of horen, gevolgd door vragen over mentaal welzijn.
Het ademen, ruiken, zien en zelfs horen van de immateriële zaken die ten grondslag liggen aan de cirkel van het leven kan een van de beste manieren zijn om ons eraan te herinneren wie we zijn en waar we vandaan komen, vooral in de tijden waarin we ons het meest verloren en alleen voelen.

Een artikel van Gus Alexiou op Forbes Magazine, 30 October 2022

Fragmenten vrij vertaald door Lode Coen

Meer uitleg hier: https://www.forbes.com/sites/gusalexiou/2022/10/30/feathered-friends--new-study-shows-that-being-around-birds-eases-depression/?sh=396167871a91

Ik wilde graag aan alma meewerken omdatIk vind het een mooi initiatief, maar ook een hele uitdaging, om iets niet voor de hand liggend te maken. Een beeld maken dat verwondering opwekt. Iets verrassend creëren dat ik zelf graag zou ontvangen.

Leuke weetjes over Lode

  • Lode noemt zichzelf een kunstenaar, schilder, illustrator, vormgever, fotograaf, … all of the above ;-) ik zoek graag de grenzen op, onderzoek onbekende gebieden, iets doen wat ik nog niet gedaan heb. Misschien wat ongewoon, maar door mijn vele jaren in Silicon Valley en Hollywood en in special effects, mag ik me ook een expert in beeldmanipulatie noemen, zowel in statisch als bewegend beeld. En ik ben daarin ook heel perfectionistisch.

  • Dit is mijn ochtendritueel: joggen in het park, koude douche en ontbijt, liefst met een eitje.

  • Het liefst werk In vrede en stilte, tussen 23u en 2u ’s morgens, alhoewel chaos komt er soms ook aan te pas. Ik merk dat ik een mix nodig heb van externe prikkels en interne vrede.

  • Een vast werkritme heb ik niet. Omdat het voor mij niet echt werk is, maar fun. Maar ik kan ook werken ’s avonds in de zetel, in de trein, op het vliegtuig. Soms wordt ik wakker van een droom en ik spring dan uit bed, en ik begin dan meteen met die ingeving iets te maken. Voor een opdracht krijg ik graag een deadline.

  • Zo kom ik tot rust: Qi Gong. Chinees studeren. Massages geven en krijgen. Luisteren en kijken naar de natuur, vooral ook ’s nachts, het maanlicht, de wolken die voorbij schuiven, de uilen die oehoe roepen. In de natuur of op een stille innerlijke plek, het kan extern druk zijn, maar toch binnenin een stil meer. Muziek, dans.

  • Ik heb geen vrees voor een wit blad.

  • Hiervan word ik intens gelukkig: in een opstijgend vliegtuig zitten, luisterend naar mijn favoriete K-Pop songs, UI. Wandelen na een zomerbui of onweer, en de frisheid ruiken, het horen van de druppels die van de bladeren vallen. Goede conversaties. Resonantie. Reizen, nieuwe mensen ontmoeten.

  • Ik heb niet echt een vreemde gewoonte. Maar misschien is dit de plaats om iets te zeggen over mijn zoeken naar de link tussen creativiteit en ‘vitaliteit’. Na mijn burnout als directeur Sint Lucas 12 jaar geleden, zocht ik naar manieren om hiervan te genezen. Ik studeerde Qi Gong, Tai Chi, de Chinese taal en kalligrafie, maar studeerde en werd ook gediplomeerd massagetherapeut (enkel voor een heel selecte groep op dit moment). Dit bracht me op een pad waar ik een link vond tussen creativiteit en ‘vitaliteit’. Je vindt hiervan een neerslag op mijn blog artwell.tumblr.com en daarin vind je een video geproduceerd door Anastasia Kozina, over een workshop die ik deed in Tampere Universiteit Art & Design. https://vimeo.com/130371079

  • Soms wil ik gerust gelaten worden om te focussen, anderzijds zie ik ook heel graag mensen, en ik kan genieten van conversaties of zelfs discussies, nieuwe mensen leren kennen. Of een interessante tip om software of een bepaalde techniek te leren gebruiken.

  • Ik bezoek iedere zondag mijn 94-jarige moeder (die nog alleen woont). Ik breng dan bloemen mee en een gebakje, of in de zomer een ijsje.

  • Ik bewonder niemand, geen idolatrie. Maar anderzijds zijn er wel mensen die me geraakt hebben op een bepaalde manier. Steve Jobs bijvoorbeeld. Hij woonde vlak in mijn buurt in Palo Alto. Ik heb zelfs nog voor Apple gewerkt. Hij is denk ik een van de meest invloedrijkste mensen geweest in mijn leven. Zonder hem zou ik niet hebben kunnen doen wat ik nu kan en ben. Hij was een drop-out van college, maar één cursus was voor hem heel belangrijk: kalligrafie. Daar hebben we het graphical user interface van de Mac aan te danken: icons, typografie, fonts.

  • Mijn ‘atelier’ is waar mijn schetsboek/iPhone/iPad/Mac is. Dus eigenlijk ben ik een digitale nomade. Maar ik heb wel een atelier, of werkkamer ook, ja.

  • Ik kom in een creatieve bui door associatief te denken, van het één komt het ander. Je moet altijd beginnen, een schets, een idee, beetje prutsen soms. En door daar mee te spelen, dingen samplen. Weer analogie met muziek. Lagen opbouwen en weer afbreken.

  • In het algemeen drink ik te weinig vrees ik (en al 32 jaar geen alcohol). Maar af en toe graag een espresso.

  • In de toekomst wil ik me verder blijven ontplooien. Ik zou wel graag een curator vinden die me kan helpen door het bos de bomen te zien. Ik heb momenteel 190000 beelden en 10000 bewegende beelden. Ik maak enkel voor mezelf, niet om beroemd te worden of veel te verkopen. Appreciatie is fijn natuurlijk, maar ik vermijd de kunst- en galerijwereld (voorlopig). Never say never.

  • Energie krijg ik van nieuwe dingen leren. Nieuwe mensen leren kennen. Ontrafelen hoe de wereld in elkaar zit. Een nieuwe taal leren, zoals Chinees. Een taal die ik al 10 jaar aan het leren ben. De origine van de Chinese karakters, de beeldtaal, de kalligrafie, is heel andere taalvorm, die eigenlijk heel grafisch is, maar dan ook weer heel klankrijk. Dus muziek en beeld tegelijk.

  • Muziek die ik graag beluister: jazz, experimenteel, klassiek, ambient, K-pop en J-pop, R&B, hiphop. Ik dans(te) graag, maar dat was ‘disco’. Maar ik luister alsmaar minder, ik begin de stilte op te zoeken. Zelfs muziek die ik vroeger mooi vond vind ik soms storend. Ik luister graag, maar in kleine porties, ook vaak ambient, om bij te mediteren. De prachtige ‘ambient’ recordings van Harold Budd en Brian Eno. Debussy, Ravel, Mahler, Vaughn Williams. Muziek is soms wel een aanleiding om een beeld te maken, of een beeldenreeks of een film.

  • Iemand heeft mij eens omschreven als een wijze oude nieuwsgierige ziel. Dat vond ik een mooie samenvatting (‘oud’  ;-) trouwens in de betekenis van een reeds veelvuldig gereïncarneerde ziel — 25.000 life times, 2 miljoen jaar ;-) maar nu ook ‘oud’ in jaren, in dit leven wel te verstaan (1952-tot?). Anderzijds wijst het woord oud op ervaren, maar ik voel me toch nog heel jong en speels.Ongelooflijk nieuwsgierig, niet bang van avontuur of een sprong in het ongewisse. Wijs? Dat laat ik aan anderen om te beoordelen. Maar waarschijnlijk niet, als ik na 2 miljoen jaar nog maar zo weinig geleerd heb.

  • Ik heb al zo veel dromen kunnen en mogen verwezenlijken. Ik ben gezegend en dankbaar. Maar ik zie wel waarheen het pad me voert. Zo lang er op wegwijzers op dit pad ‘liefde’ staat, komt wat komen mag. Ik heb vertrouwen.

  • Als ik geen kunstenaar was?… Ik zou het niet weten, ik ben reeds beginnen tekenen met een stok in het zand zo rond mijn twee jaar oud … en ik tekende een goederentrein, en nee, ik ben geen machinist geworden :-)

  • Mijn lievelingskleuren zijn goud en blauwgroen, maar niet echt, ik hou van alle kleuren, behalve bleekroze en bleekblauw (baby kleuren). En ik hou ook van het decoratieve: art nouveau, art deco, post-modernisme, Memphis design.

  • ik zie heel graag katten; de onafhankelijkheid, het eigenzinnig karakter, de elegantie, de ongelooflijke beweging waar ze toe in staat zijn. Maar ik denk niet dat ik me met een kat vergelijk. Eerder een vlinder; de verschillende stadia, het ontpoppen, de transformatie.

  • Mijn favoriete seizoen is elk seizoen. Ik heb niet echt een voorkeur. Maar na 10 jaar in Californië te hebben gewoond, een zeer lange periode van aangehouden warmte en droogte (resulterend in bosbranden), hou ik van een gematigd klimaat met 4 seizoenen, met afwisseling, geen extremen, de nabijheid van water, van de zee, en/of het bos. Ik houd van de zomerregen. Ik houd van kersenbloesem (sakura) in maart, magnolia in april, pioenen in mei, rozen in juni, dahlia’s in juli. De herfsttooi van de eikenbomen. Ik hou van de geur van jasmijn in het zuiden van Europa. Blootsvoets wandelen in het bedauwde gras of op het strand langs de zee, of zelfs blootsvoets stappen in versgevallen sneeuw. Wat een zalige wereld toch, als we er aandacht voor hebben.

Tips

  • Ik zou Alma cadeau doen aan mijn beste vriend(in).

  • Mijn levenswijsheid is dat je nooit te oud bent om te leren. Dat het soms nodig is, om oude ideeën bij de vuilbak te zetten, omdat ze je belemmeren. En om nieuwe inzichten toe te laten. Anderzijds dat de meeste problemen zich zelf oplossen. Dat betekent, kunnen loslaten waar je geen controle over hebt. zaken waar je controle over hebt, wel doen, en niet uitstellen. Vrijheid van denken is het hoogste goed. Nog iets, soms gebeuren de leukste dingen in het leven, vanuit een onverwachte hoek. Serendipity. Sommigen noemen dat toeval, maar ik denk niet dat toeval bestaat. Go with the flow.

  • Blijf speels, blijf verwonderd. Laat los wat je niet dient: wrok, boze gedachten of verdriet.

  • Mijn favoriete boek is ‘A Course in Miracles’ omdat het mijn inzicht in het bewustzijn, het belang van de liefde, de vreugde en happiness benadrukt. Het enorme geschenk dat dit leven is. Het belang van het ego los te laten, het belang van te ‘zijn’, en niet te ‘doen’.

  • Mijn favoriete film is Amadeus (1984) van Milos Forman.

  • Ik kijk naar niemand echt op, maar na mijn bezoek in juni aan het Fortuny Museum in het Palazzo Fortuny in Venetië, toch misschien wel Mariano Fortuny, allround kunstenaar/designer: theater designer, vooral bekend als ontwerper van stoffen, theater designer, engineer, fashion designer, painter, graficus, fotograaf… maar dat kan volgende week al iemand anders zijn.

Carriereoverzicht

Nadat ik in '76 met grootste onderscheiding afstudeerde aan de Koninklijke Academie in Antwerpen, begon ik als freelance illustrator en grafisch ontwerper in België, voornamelijk theateraffiches en graphics voor televisie. Ik kocht mijn eerste Mac 128K in 1984, en dit had een grote impact op mijn werk en mijn leven. Dit leidde tot een verlengde sabbatical van 10 jaar in Silicon Valley. Ik woonde in het hart van Silicon Valley, in Palo Alto,vlakbij Steve Jobs. Gewerkt aan veel baanbrekende projecten, b.v. Digital Pictures, interactieve video, computer games, hypermedia. Terug in de EU startte ik mijn eigen digitale design bedrijf om gedurende 18 jaar digitale ontwerpen te maken voor IT-bedrijven in Silicon Valley. Tegelijkertijd ben ik docent geweest aan veel kunst en design academies in Europa en de VS.

Ik heb 10 jaar Chinees gestudeerd en dit heeft geleid tot een tour in China. Lezingen en workshops n 20 topuniversiteiten voor kunst en design in 10 grote steden in 2016.

Nu werk ik aan het maken van kunst en werk ik aan kunstprojecten, in België. Maar recent regelmatig tentoonstellingen en awards in Zwitserland en Italië. Onder meer de Leonardo da Vinci Award in Milan in April 2023.

Ik ben ook actief geweest, meestal als vrijwilliger, in wellness, qi gong, tai chi, massage, reflexologie met professionele training (zie hieronder) en heb workshops gegeven over de link tussen creativiteit en welzijn.

Voor volledigheid, check mijn profiel op LinkedIn, zie onderaan.

Stoeflijstje

BOEKEN: al deze boeken kunnen volledig online bekeken worden op de Blurb website, via de links hieronder:

  • Graphic Ideas at Play (mijn boek over mijn grafisch werk van 1976 tot 1987 (before computer)

https://www.blurb.com/books/3623672-graphic-ideas-at-play

  • StickyBook (sketches, doodles and drawings)

https://www.blurb.com/books/3715676-stickybook_enocolde

 Lode Coen Paintings (real and digital paintings)

https://www.blurb.com/books/4490044-paintings-lode-coen-sc

  • Heart of Darkness - Costa Rica in 256 shades of grey.

http://www.blurb.com/books/7403992-heart-of-darkness-ii

Naar aanleiding van Finalist Swiss Art Expo 2.0 - 2020, en Finalist ArtBox Project World 1.0 - 2021

Recente awards en prijzen

XIV Florence Biennale 2023 de First Prize • Primo Premio 'Lorenzo il Magnifico' in 'New Media Art'

Geselecteerd door een internationale jury uit meer dan 600 kunstenaars in 12 categorieën op 22 oktober jl. De tentoonstelling van de 12 winnaars gaat door in Firenze van 11 januari tot en met 28 januari 2024 in de Exhibition Hall van de Accademia delle Arti del Disegno, de oudste kunst en design academie ter wereld (gesticht in 1563), 100 jaar ouder dan mijn alma mater, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (gesticht in 1663).

• Zie ook  lodecoen-renaissance.tumblr.com

• Chinese Lady with an Ermine (a tribute to Leonardo da Vinci) / International Prize Leonardo da Vinci, Milan 2023

• Pegasus Painting & Drawing / Prize Pegasus for the Arts, Venice 2023

•  Ritratto Lucrezia & Cosimo de Venezia / Top Artist Prize, Venice 2023

•  Pomona (a tribute to Botticelli) / Prize Michelangelo / Rome 2023

•  The Little Empress / Star Artist Prize / Rome 2023

•  Florence Art Biennale 2023 (wordt verwacht in Oktober, nog geen werk gekozen)

•  deelname aan Art Expo Basel 2023, Art Basel 15 - 18 juni 2023

•  Deelname aan Artifact NYC, met geplande tentoonstellingen in de “Hamptons”, New York City, Miami, Los Angeles (van juli 2023 tot en met april 2024). Ook listing en verkoop van werk op Artsy.net

ontdek nog meer over lode coen via deze kanalen

INSTAGRAM:

@lodecoen

@lodecoen_drawings

@lodewijk_artwell

WEBSITES:

lodecoen-flowers.tumblr.com

lodecoen-renaissance.tumblr.com

LINKEDIN: https://www.linkedin.com/in/lodecoen/

Silke Daneels